Tips
Elektrische tips
Tip 1. Let op ijsvorming in de vriezer en de koelkast.
IJsvorming vreet vreet energie en het is daarom raadzaam tijdig te ontdooien en het ijs te verwijderen. Nog een goede tip is om bevroren etenswaar te ontdooien in de koelkast. Door de kou die u dan toevoegt, hoeft de koelkast minder hard te werken.
Tip 2. Wees alert op sluipverbruikers.
Computers en televisies die stand-by staan, koffiezetapparaten, opladers van mobiele telefoons, snoerdimmers van verlichting. Ze gebruiken ook stroom als u ze niet gebruikt. Door al deze sluipverbruikers uit te schakelen, kunt u per jaar 30 euro besparen.
Tip 3. Een halogeen uplight is een ongekende energieslurper.
Een uplight kan per jaar bij een gebruik van 1,5 uur per dag voor 36 euro stroom consumeren, uitgaande van 300 Watt. Dat is veel als u weet dat een gemiddeld gezin 120 euro per jaar uitgeeft aan energiekosten voor verlichting. Een halogeen uplight valt wat betreft stroomverbruik te vergelijken met een elektrische ventilatorkachel. Het beste is dit soort lampen niet meer te gebruiken en te kiezen voor modellen met een energiezuinige lamp.
Tip 4. Inbrekers hebben een hekel aan licht
Plaats bij uw voordeur, opgang of tuinpad een licht met een bewegingssensor. Zo worden alle bezoekers automatisch in het licht gezet en lieden met minder goede bedoelingen kunnen zo niet onder de dekking van de duisternis een slot forceren. Tegenwoordig kunt u deze lampen al kopen met zeer zuinige LED-verlichting. Zelfs voeding op zonne-energie is al mogelijk.
Tip 5.Welke lamp is het energiezuinigst? Gloeilamp, spaarlamp of led-lamp?
Het antwoord luidt: de led-lamp. Een led-lamp kan tot 85 procent minder energie verbruiken dan een vergelijkbare gloeilamp. Maar met de led-lamp heeft u ook direct de duurste te pakken. De prijs varieert van vijf tot veertig euro. Maar rekent u dat om naar de prijs per branduur, dan is een led-lamp weer zeer goedkoop. Fabrikanten melden namelijk een levensduur van 35.000 tot 50.000 uur waarmee ze vijftig keer langer mee gaan dan een gloeilamp.
De gloeilamp mag vanwege het milieu en de inefficiënte manier waarop de lamp met energie omgaat, vanaf september 2012 niet meer worden verkocht. Als u lampen gaat vervangen, kunt u dus de nog dure led-lampen kiezen om straks veel goedkoper uit te zijn.
Maar u kunt ook kiezen voor de goedkopere spaarlamp die een levensduur heeft tussen de 3.000 en 15.000 branduren. Een spaarlamp kost gemiddeld zeven euro. Dat lijkt ook duur, maar u bespaart toch. Als een gemiddeld Nederlands huishouden alle gloeilampen vervangt voor spaarlampen, scheelt dat per jaar 74 euro op de energierekening (prijspeil 2009).